>

HAJÓMÚZEUM - Kisfaludy Gőzhajó

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Köszöntjük fedélzetünkön!  Most szeretnénk Önöket körbevezetni hajónkon.
 
Mindjárt a hajóra szállás után érdemes alaposan körülnézni a fedélzeten, hiszen néhány olyan műszaki érdekesség található itt, amelyek manapság már nem láthatóak a hajókon. Sétáljunk körbe a fedélzeten és tekintsük  meg: a meghajtásunkat biztosító hatalmas lapátkerekeket, a fából készült keresztrúdas árbocokat, az ezekre felfutó kötélcsarnokokat, a napjainkban már ritkaság számba menő csigarendszeres feszítőket, fényesen csillogó vörösréz kürtőinket, egykoron kormot és füstöt okádó aranykoronás kéményünket. Bátrabb vendégeink megszólaltathatják az orrfedélzeten elhelyezett díszes hajóharangot, amely Gombos Miklós Aranykoszorús harangöntő mester alkotása. A kormányállásba pillantva egy klasszikus fából készült kormánytornyot láthatunk gyönyörű sárgaréz veretes kormánykerékkel.

A főfedélzeti folyosóról a hajótestbe vezető lépcsőn keresztül jutunk hajónk szalontermébe. Itt úgy érezhetjük magunkat, mintha visszamentünk volna az időben és egy, a XIX. század második felében a hullámzó Balatonon pöfögő gőzhajó fedélzetére csöppentünk volna…
Életre kel körülöttünk a régi világ: láthatjuk a hajó előkelő utazóközönségét, az éppen a hajónaplóba mélyedő kapitányunkat, a hajókönyvtárhoz érve pedig magával Gróf Széchenyi Istvánnal találkozhatunk…


A hajó sötét gyomrában munkában találjuk a szorgosan fúró-faragó hajóácsot, a kormos gépházban izzadva lapátoló fűtőnket és ahogy az minden hajón szokás: a mindig lustálkodó matrózainkat.
Közben a falon elhelyezett tablók segítségével megismerkedhetünk a balatoni hajózás történetével, a gőzhajókkal, a Széchenyi család hajózás terén végzett munkásságával és természetesen hajónk újjáépítését is bemutatjuk.
Ezen kívül láthatunk még számos érdekes hajózáshoz kapcsolódó tárgyat, eszközöket, régi hajós egyenruhákat, hajóágyút, stb.
Főleg a gyerekes szülők figyelmébe szeretnénk ajánlani a kiállított szebbnél szebb hajó makettünket!
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz