>

ÚJJÁÉPÍTÉS - Kisfaludy Gőzhajó

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Sokan megkérdezik tőlem: miért éppen a Kisfaludy-t építettük újjá? Tényleg miért is? Erre több válaszom is van! Mert ez a „legbalatonibb” hajó”! Mert a Hableány után – amit 2008-ban építettünk meg - nyilvánvaló volt, hogy a másik Széchenyi –féle hajót is újjá kellett építenünk! Vagy, mert a lapátkerekes hajók tetszenek leginkább! Talán mert ezáltal egy teljesen egységes, különleges flottánk lesz! Esetleg mert még ez (manapság) még senkinek sem jutott eszébe! Válasz van bőven! Mindenki válassza a számára legszimpatikusabbat! Az ötlet egyébként 2012.-tavaszán fogant és az elképzelést hamarosan tett követte…

A hajó tervezésénél nem volt könnyű feladatunk, hiszen a tervek a II. világháború alatt megsemmisültek, csak néhány (és egymástól merőben eltérő) rajz és egy fénykép állt rendelkezésre. Ezek alapján igyekeztünk egy korhű, de a XXI. század igényeinek is megfelelő hajót megálmodni. Alapvető szempont volt, hogy a hajó fő jellegzetessége a lapátkerék meghajtás megmaradjon.  Ezt sikerült is megvalósítani, azonban már nem gőzgép biztosítja a lapátkerekek hajtását, hanem kerekenként egy-egy háromfázisú aszinkron villanymotor.
A tervezés után következett a hatósági engedélyezés, majd pedig 2013. novemberében megkezdődött az acélszerkezet gyártása Szegeden a MAHART TISZAYCHT Kft. tápéi üzemében, ahol mintegy 40 tonna acéllemezt használtunk fel a hajótest gyártásához

Az elkészült hajótestet, a felépítményt , a galériát, a habvédet és a lapátkerekeket külön-külön szállítottuk közúton Szegedről Siófokra 2014. márciusában. A részegységek összeszerelése, bizonyos gépészeti munkák és az immáron kész hajótest festése a Balaton Kiliti sólyapályán történt.
2014. július 27.-én jött el a nagy nap: megkereszteltük és vízre bocsájtottuk a már úszóképes, de még nem kész hajót.
A villanyszerelési, gépészeti és belsőépítészeti munkákat már vízen – Alsóörsön – végeztük. Különösen izgalmas kihívás volt a hajó belsőépítészete, hiszen erre semmiféle terv nem állt rendelkezésre, minden a fantáziánkra volt bízva!

Munkánk gyümölcse 2015. április 23.-án érett be, amikor a hatósági üzemképességi szemlén a hajónk sikeresen vizsgázott!
Az újjászületett Kisfaludy első alkalommal 2015. július 6.-án délután öt órakor futott ki utasokkal a fedélzetén a balatonfüredi kikötőből. 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz